[Story] Sheera

Memberi service kepada usahawan sememang menjadi antara tugas rasmi sebagai RO di Pusat PT MARDI. Adakalanya aku terpaksa bekerja pada weekend, dan adakalanya terpaksa pulang lewat ke rumah. Selain itu, kerja-kerja di pejabat seperti penyediaan laporan, pencarian maklumat apabila mendapat "wahyu", kerja-kerja daripada kementerian dan kerja-kerja adhoc tidak harus dilupakan. Tension, penat dan letih sememangnya selalu menguasai diriku. Kini, aku dianugerahi oleh Illahi cahaya mata yang menyinari hidup aku dan isteriku. Melihat gelagat, gelak ketawa dan wajah manisnya sudah cukup untuk menghilangkan segala kepenatan dan keserabutan di tempat kerja. Aku bersyukur kepada Illahi di atas anugerah ini dan berharap agar kebahagiaan kami sekeluarga akan berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Abah sayang Sheera, Abah sayang Ummi.


video video

video video

[Story] Cahaya Mata Pertama

23/08/2008 - 10pm
Malam tersebut, aku balik agak lewat ke rumah. Menjaga gerai Pusat PT syif terakhir di tapak MAHA memang memenatkan. Aku dan beberapa rakan terpaksa mengangkat peti sejuk, 2 biji chiller, meja-meja dan meng'clear'kan stok-stok yang tidak abes dijual. Sampai di rumah, aku disambut isteriku. Hilang sedikit penat melihat insan tercinta bersama kandungan di perutnya. Selepas melepaskan lelah dan bermandian, aku masuk tidur pada pukul 11pm.

24/08/2008 - 4am
Aku dikejutkan oleh isteriku. "Abang!! Abang!! Air apa ni?" Aku melihat katil. Kelihatan tompokan air berwarna merah jambu yang telah meresap ke dalam katil. Dalam hatiku berkata " Sudah. Dah pecah dah beg air ni". Untuk "corfirmation" aku menelefon emakku yang mungkin sedang lena dibuai mimpi. Sorry mak, terpaksa ganggu kejap. Setelah memberitahu situasi yang berlaku, aku disyorkan untuk membawa isteriku ke hospital.

24/08/2008 - 5am
Aku mendaftarkan isteriku di dewan bersalin Hospital Serdang. Sebelum masuk ke bilik bersalin, bakal-bakal ibu ini akan diperiksa terlebih dahulu untuk memastikan mereka ini memang sudah tiba waktu bersalin. Setelah diperiksa, isteriku dimasukkan dahulu ke wad kelas 2 di tingkat 5 hospital tersebut sementara menunggu waktu bersalinnya yang diberitahu doktor akan lambat lagi kerana pintu kelahiran baru terbuka 1cm. Bersalin memerlukan 10cm terbukanya pintu ini.

24/08/2008 - 2pm
Isteriku dimasukkan semula ke dewan bersalin. Bukaan pintu kelahiran sudah mencecah 6cm. Isteriku sudah mengaduh kesakitan. Tersentuh jiwaku melihat keadaan isteriku itu. Aku terus memujuk isteriku untuk bersabar dan berselawat. Seketika aku berfikir. Mungkin keadaan yang sama juga berlaku kepada emakku ketika ingin melahirkanku. Pengorbanan emak sungguh tinggi. Dalam diam, aku menyematkan di hatiku untuk berbakti kepada emakku selagi hayat dikandung badan.

24/08/2008 - 3pm
Isteriku dimasukkan pula ke bilik bersalin. Aku dibenarkan masuk untuk memberi sokongan. Isteriku terus mengaduh kesakitan setiap kali 'contraction' berlaku. Semakin lama, semakin kerap ia berlaku. Kesakitan yang dialami semakin kuat. Aku mengusap kepala isteriku disamping memujuknya. Doa dan selawat sentiasa kupanjatkan di hatiku. Darah mengalir keluar membasahi kain yang dipakai isteriku. Aku yang allegic melihat darah semacam diberi kekuatan untuk bertahan dan terus memberi dorongan. Pernah suatu ketika dahulu ketika di matrikulasi, aku hampir pengsan di dalam lab biologi semasa membedah tikus. Tetapi aneh, kali ini aku mampu bertahan. Bidan ('nurse') turut membantu memberi dorongan kepada isteriku yang kerap kali mengaduh kesakitan. Sempat juga aku memerhatikan 'tag' kad 'nurse' tersebut. Lorh, budak tahun 1983 rupanya. Muda lagi. Tetapi kepakaran yang dimiliki bagaikan seorang doktor pakar.

24/08/2008 - 4pm
Akhirnya, selepas berjuang bermati-matian, isteriku selamat melahirkan anak. Aku sendiri melihat bagaimana kepala anakku keluar sedikit demi sedikit sehingga 'nurse' menarik keluar anakku itu. Tangisannya bagaikan membawa rahmat kepada isteri dan diriku sendiri. Aku yang sememangnya keletihan kerana tidak cukup tidur dan keletihan bekerja, hilang semuanya apabila melihat wajah comel 'baby'ku itu. 'Nurse' meletakkan 'baby' itu di atas dada isteriku sementara dia mengeluarkan uri. Proses ini penting bagi menghubungkan 'baby' dengan ibunya. 'Baby' kemudiannya dibersihkan dan diserahkan kepadaku untuk diazan dan diqamatkan. Suaraku sedikit bergetar, terharu menerima cahaya mataku yang pertama. Sebelum beredar keluar dari bilik bersalin, aku mengucup dahi isteriku dan mengucapkan terima kasih kerana sudi melahirkan zuriatku. Isteriku kemudiannya ditempatkan di wad 8B kelas pertama di tingkat 8 hospital tersebut. Malam itu, aku menemani isteriku di wad tersebut sehingga tengah hari keesokannya dan seterusnya membawa isteri dan 'baby' pulang ke rumah emakku. Nama diberi: Aneesa Basheera yang membawa maksud: Yang Mesra, Yang Membawa Berita Gembira. Harapanku, semoga anakku ini akan menjadi insan yang berguna dan dapat berbakti kepada agama, bangsa dan negara.







[Story] Trip ke Johor (13/08/2008-15/8/2008)

Sudah agak lama tidak dapat aku coretkan pada blog ini disebabkan terlalu banyak aktiviti yang berlaku bebaru ini (induksi umum, presentation tamat mentoring, persiapan MAHA 2008). Di kesempatan ini aku akan menceritakan serba sedikit perjalanan aku ke Johor Bahru yang berlaku pada 13/8-15/8/2008. Pada pagi Rabu (13/8) lingkungan 8.30am, aku telah dikejutkan dengan kedatangan Dr Hussein ke bilik aku. "Abu Bakr, kita diarahkan untuk ke stesen MARDi Johor Bahru untuk membuat anggaran pampasan bangunan dan peralatan test bed Johor Bahru kerana stesen itu akan ditutup di atas permintaan Kerajaan Negeri Johor bagi membuat projek lebuhraya. Kita bertolak petang ni juga!" Aku yang ketika itu sedang menikmati minuman coffee J41 (nescafe pekat) sedikit tersedak kerana mendengar berita yang tidak disangka dan yang paling tak percaya, petang tu jugak nak pegi. Kelam kabut jugak dibuat. Semasa aku ke pantri membasuh cawan coffee J41 itu, aku sempat mendengar perbualan Dr Hussein yang meminta En Othman Md Top untuk pergi bersama. En Othman yang juga terkejut hanya mengeluarkan perkataan "Ohh!". Dr Hussein yang lucu mendengar perkataan spontan daripada En Othman itu membalas dengan berkata, "Kita barisan hadapan, komando, mana boleh cakap ohh macam itu, kita terus terjun je bile dapat arahan macam ni". Aku hanya tersenyum mendengar perbualan mereka. Bertahun-tahun kerja bersama mungkin menjadi salah satu punca kemesraan mereka.

Dipendekkan cerita, kami (aku, Dr Hussein, En Othman, Hj Ghani) bertolak pada pukul 7pm petang tu dengan menaiki kereta Proton Satria Neo En Othman dan sampai di The Zon Regency Hotel pada pukul 11.30pm. Antara hotel yang agak best pernah aku pegi. Bilik selesa, dengan design bangunan yang agak unik. Hotel ini bersambung dengan shopping complex bebas cukai yang menjual barangan yang tidak dikenakan cukai. Rate hotel itu pon tak la mahal sangat, hanya RM150/night dengan rate Gomen. Insyaallah, kalau aku ke Johor Bahru lagi, hotel The Zon ni akan menjadi pilihan.

Hadapan hotel Pdgn dari Selat Tebrau


Bilik biasa hotel


Ruang dalam antara bilik hotel

Keesokan harinya (14/8), kami ke stesen JB dan terus berbincang dengan pengurus stesen Pn Che Rahani dan staff di sana bagi membuat anggaran pampasan yang boleh dibuat. Kami hanya membuat penilaian berkaitan dengan test bed sahaja manakala yang berkaitan dengan stesen diuruskan oleh Pn Rahani. Setelah meneliti LO2 peralatan, mesin-mesin, pengubahsuaian bangunan yang telah dibuat dan nilai bangunan, hasil daripada calculation yang dibuat, anggaran pampasan yang akan dibuat adalah lebih kurang RM2.3juta sahaja. Hasil perbincangan juga mencadangkan untuk membawa test bed JB itu ke stesen MARDI Pontian yang dirasakan lebih sesuai jika dibandingkan dengan membawanya ke stesen MARDI Kluang. Ini kerana stesen Kluang sudah fokus untuk ternakan disamping ingin memajukan stesen Pontian yang kini kian malap. Selepas makan tgh hari, kami bertolak ke stesen Pontian untuk melihat tapak yang akan dicadangkan bagi test best itu nanti. Sebelum bertolak, sempat juga aku bergambar di hadapan test bed JB untuk kali terakhir.

Di stesen Pontian, kami telah berjumpa beberapa staff di sana dan melihat-lihat bangunan yang sesuai untuk dijadikan tapak test bed dan office untuk staff yang akan datang nanti. Memang kelihatan agak usang bangunan stesen tersebut. Stesen tersebut kini hanya mempunyai staff pengurusan stesen dan beberapa staff unit UBB (Unit Biji Benih). Tak sangka kat sana aku berjumpa dengan En Khairul yang merupakan salah seorang peserta kursus induksi umum yang lalu. Dapat jugak bawak balik beberapa biji benih betik eksotika 2 dan buahnya. Kami pulang pada pukul 4 ptg selepas berpuas hati dengan ukuran bangunan di situ yang memang agak sesuai untuk dijadikan tempat pengganti test bed JB. Mudah-mudahan, pihak atasan setuju dengan cadangan ini yang akan dibawa dalam masa yang terdekat. Malam itu, selepas berehat-rehat, aku mengambil kesempatan untuk bershopping di complex bebas cukai di hotel tersebut. Kasut Polo dan coklat Guylian menjadi pilihan disebabkan harganya yang berpatutan.


Memang terpaksa beli, kasut dah koyak Yummy

Kami pulang keesokan harinya lebih kurang pukul 10am. Kami sempat singgah ke kilang usahawan rempah di Batu Pahat yang ingin mendapat nasihat bagi memajukan produk jualannya. Kami juga sempat singgah ke rumah emak En Othman di Muar untuk mengambil manggis yang sememangnya sedang masak ranum. Satu pengalaman yang menarik outstation bersama pakar-pakar ini. Mereka bukan sahaja tidak lokek belanja aku makan bahkan sudi berkongsi pengalaman dan ilmu mereka kepada aku. Harapan aku adalah agar dapat berpeluang untuk keluar outstation bersama-sama dengan pakar-pakar ini sekali lagi dikemudian hari.

[Story] Makan Besar Bersama


Sudah menjadi tradisi utk RO baru PT mengadakan makan besar bersame pade setiap kali gaji masuk. So semalam (11/07/2008) sampai pulak giliran Nizam utk membelanje kitorang semua. Makan kali ni diadakan pade pertengahan bulan disebabkan xde mase yg sesuai pada akhir bulan yg lalu (xde masalah, nizam anytime boleh, duit beribu ribu dalam bank, xperlu tunggu masuk gaji pon <-- merujuk kepada peristiwa aku ternampak maybank2u kat skrin pc dia mase dia tgh sebok mengira-ngira perbelanjaan. Pandai manage duit mamat ni! Boleh buat calon laki). So, makan kali ini dapat dihadiri oleh semua RO baru PT + my wife kecuali BFF (Best Friend Forever) Nizam atas sebab-sebab yg tidak dapat ditafsirkan. Wife aku mmg dijemput setiap kali makan2 ni di atas dasar perikemanusian sahabat2 lain terhadap kami suami isteri. Pade mulanya lokasi yg dipilih utk aktiviti santapan ini adalah di Laksa Shack/Rendang Opah di Jusco Cheras Selatan tetapi setelah kitorang masuk restoran tersebut (siap dah duduk pon and kombine2 meja) dan melihat menunya, kitorang terpakse menebalkan muke keluar balik dari situ apabile melihat harge hidangan yg mahal tahap hampagas ayam. Sebagai contoh: Nasi Lemak Ayam Rendang Ayam = RM15.90 and Teh tarik = RM4.90. WTF! Akhirnyer KFC juge menjadi pilihan. Makanan yg dipilih adalah family feast combo B (15 ketul ayam + 1 whipped potato large + 1 coleslaw large + 2 french fries besar + 1 botol 7up revive) + extra 1 whipped potato large dan 1 coleslaw (rujuk gambar di bawah).


Sambil makan, gurauan, kutuk mengutuk dan gossip2 opis mmg fenomina yang sentiasa berlaku. Hehe.. Biasa le, itulah salah satu faktor yang merapatkan kitorang semua. Harap2 tradisi ini dapat diteruskan lagi utk mase hadapan. Next makan adalah turn aku dan wife yg inyaallah akan diadakan di rumah kami di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Menu? X decide lagi.

[Story] Ujian Rasa Makanan (Food Sensory Test)

Pada 08/7/08, Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi MARDI (Pusat PT) telah mengadakan ujian rasa bagi 3 jenis produk usahawan. Ujian ini hanya dijalankan di kalangan staff Pusat PT sahaja dan diadakan di anjung makan PT. 3 jenis produk makanan tersebut adalah sos pencicah popiah, sos rojak dan sos pencicah ikan bakar.


Gambar 1: Bekas atas= Sos rojak, Bwh kiri=Sos Pencicah Ikan Bakar, Bwh Kanan=Sos Popiah

Dalam borang ujian rasa yang disediakan, peserta dikehendaki memberi penilaian markah 1 hingga 9 bagi kategori rasa, kelikatan, warna, kemanisan, kepedasan dan keseluruhan. Markah 1 adalah paling rendah dan 9 adalah paling tinggi. Sebenarnyar ujian ini lebih jitu jika peserta yang menilai dapat membezakan kekurangan setiap rasa seperti kemasinan, kemanisan, kemasaman dan sebagainya (Org mcm aku mmg xleh la sbb semua rasa sedap. hehehe..)

Bagi memeriahkan lagi suasana penilaian, akak2 PA & admin Pusat PT menyediakan nuget goreng, ikan bakar dan popiah untuk dikenakan dengan sos-sos yang ingin dinilai. Hm.. Manelah tak orang-orang kat PT ni gemuk-gemuk belaka.

Gambar 2: Kak Maznah & Hafiz menguji rasa sos terbabit


Gambar 3: Zaiha dan Farah tersipu malu di hadapan makanan. Ujian rasa ke melantak betul ni?

Berita dari http://bacteria82.blogspot.com/

[FoodTech] Jus Minuman Pitaya (sambungan)

sambungan..


Carta alir pemprosesan jus pitaya adalah seperti berikut
Pemprosesan dimulakan dengan pemilihn buah naga. Buah naga mestilah segar dan cukup matang untuk pemprosesan. Buah yang terlalu masak atau busuk jangan digunakan kerana ini akan menambah jumlah kandungan mikroorganisma didalam hasil. Seterusnya, kulit buah naga buang dan buah dipotong menjadi empat untuk memudahkan proses pengekstrakkan kemudian.

Buah yang dipotong dimasukkan ke dalam mesin pencelur selama 5 min pada suhu antara 70-80 darjah celsius. Ini adalah penting kerana pemprosesan minuman buah-buahan memerlukan perlakuan haba untuk memusnahkan segala enzim, yis, kulat dan mikroorganisma yang terdapat di dalam atau di permukaan kulit buah-buahan. Di samping memanjang tempoh penyimpanan perlakuan haba juga dapat mengurangkan jus dari berubah warna menjadi perang semasa proses pengekstrakkan atau mendapatkan jus. Suhu perlakuan haba tidak boleh terlalu tinggi iaitu kurang dari 95 darjah Celsius untuk menjaga kandungan Vitamin dalam buah dan mengelak perubahan rasa buah.
Buah kemudian dimasukkan ke dalam mesin pengekstrak bagi mendapatkan puri buah naga. Bagi mendapatkan puri yang bersih, hasil ekstrak boleh ditapis bagi menapis biji-biji kecil buah naga (optional).

Puri seterusnya dimasukkan ke dalam mesin pembancuhan untuk proses formulasi. Di sini segala bahan bancuhan seperti gula, asid sitrik, sodium benzoate, xanthan gum, cloudy agent dan air dimasukkan sehingga larutan menjadi sebati. Penambahan asid sitrik adalah penting untuk menurun pH. Penurunan pH ini sangat penting dalam mengawal pertumbuhan kulat, yis dan mikroorganisma semasa penyimpanan. Cloudy agen (agen pengeruh) digunakan untuk menjadikan hasil yang lebih menarik.

Proses pempasturan dilakukan di dalam periuk memasak berjaket (double jacketed cooker). Proses ini dilakukan di bawah pemanasan 82-90 darjah celsius selama 15 minit sebelum dibotolkan.

Jus minuman yang telah dipasteur, terus dimasukkan ke dalam botol sehingga penuh dan ditutup dalam keadaan panas. Ini penting untuk mewujudkan ruang vakum pada bahagian atas botol tersebut apabila jus minuman menjadi sejuk. Botol yang telah ditutup dimasukkan ke dalam besen yang mengandungi air yang mengalir untuk proses penyejukan. Botol yang telah sejuk boleh dikeringkan seterusnya dilabelkan.

[FoodTech] Jus Minuman Pitaya

 


Tahukah anda, pasaran minuman ringan di Malaysia sedang berkembang dengan pesatnya dan bernilai RM4.2 billion pada tahun 2007? Sebanyak RM2.6 billion bagi sektor pasaran runcit (off-trade) dan RM1.6 billion lagi bagi sektor perhotelan dan restoran (on-trade). Potensi pasaran minuman dijangka akan berkembang pada kadar 5.0 peratus setahun untuk tempoh 2005 hingga 2010 di mana pertumbuhan agak perlahan di sektor pasaran runcit yang berkembang pada kadar 4.7 peratus berbanding dengan sektor perhotelan dan restoran pada 5.6 peratus.
Apakah yang dikategori dalam minuman ringan? Minuman ringan (soft drink) adalah terdiri daripada minuman berkarbonit, jus buah-buahan / sayuran, air mineral/minuman, minuman kesihatan, kordial, teh tersedia, kopi tersedia dan minuman Asia. Kesedaran tentang kesihatan yang semakin meningkat di kalangan pengguna mendorong jualan minuman kesihatan dan jus buah-buahan termasuk jus minuman buah pitaya. Ini adalah kerana buah pitaya/buah naga mempunyai khasiat yang sangat banyak.
Kajian menunjukkan buah naga merah ini sangat baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah. Ia juga memberi tindak balas memberangsangkan untuk mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dalam darah.Kajian juga menunjukkan buah ini boleh mencegah kanser usus, selain mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa sama menurunkan kadar lemak dalam badan.
Secara keseluruhan, setiap buah naga merah mengandungi protein yang mampu mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung; serat (mengawal kanser usus, kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang) dan fosferos (pertumbuhan tisu badan). Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; vitamin B1 (mengawal kepanasan badan); vitamin B2 (menambah selera); vitamin B3 (menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat). Oleh itu, jus minuman pitaya ini akan menjadi tarikan utama bagi pengguna yang mengambil berat tentang kesihatan mereka.
Minuman buah-buahan ialah minuman ringan berasaskan jus atau jus berserta dengan pulpa. Ianya berperisa buah yang digunakan. Mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 1985 minuman berasas buah boleh terdiri dari sirap buah/kordial buah/skuas buah, minuman jus buah dan juga minuman buah.
Sirap buah, kordial buah atau skuas buah hendaklah minuman ringan yang terdiri daripada sirap dan jus, dengan atau tanpa bahagian yang boleh dimakan, dari satu jenis atau lebih buah-buahan. Ia hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 25 peratus jus atau lain-lain bahagian satu atau lebih jenis buah-buahan.

Minuman jus buah hendaklah minuman yang terdiri daripada air minuman, jus buah tak tertapai atau campuran jus tak tertapai dengan atau tanpa gula, glukosa atau glukosa berfruktosa tinggi. Ia hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 35 peratus b/i jus buah. Ia boleh mengandungi karbon dioksida.

Minuman buah hendaklah minuman ringan yang mengandungi tidak kurang dari 5 peratus b/i jus buah. Ketiga-tiga jenis minuman ini boleh mengandungi bahan pengawet yang dibenarkan, bahan pewarna yang dibenarkan, bahan perisa yang dibenarkan dan kondisioner makanan yang dibenarkan.

Tahap pH untuk minuman berasas buah ialah pH di antara 2.9 – 3.5. Tahap jumlah pepejal larut ialah 10 – 14 darjah Brix. Minuman buah-buahan boleh diproses didalam botol (kaca/plastik) dalam tin dan juga dalam kotak aseptic. Oleh kerana pH yang rendah pemprosesan minuman buah boleh dilakukan tanpa penggunaan bahan awet, walaubagaimanapun penggunaannya dibolehkan dan tidak boleh melebihi 140 bsj sulfar dioksida, 350 bsj asid benzoic atau 350 bsj asid sorbik. Bahan awet digunakan bukan sahaja bagi mengawal pembiakan kulat (yeast dan mold) tetapi juga berfungsi sebagai pengstabil warna semasa dalam penyimpanan.

MARDI setakat ini tidak lagi melaksanakan kajian mendalam dalam pemprosesan jus minuman buah pitaya. Walaubagaimanapun, prinsip-prinsip asas dalam teknologi pemprosesan jus minuman buah-buahan boleh digunakan untuk menghasilkan jus pitaya ini tanpa mengabaikan keperluan mematuhi Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang disebutkan di atas.
bersambung.......

[Story] Kellis Castle

3:51 PM by Bro Bac 0 comments



Pada 18/6/2007 aku berkesempatan untuk melawat Istana Kellis di Perak semasa dalam perjalanan untuk bertugas sebagai fasi bagi program Bengkel Troubleshooting Usahawan MARDI Perak yang diadakan di Lumut Perak. Berikut aku tepekkan beberapa fakta dan sejarah berkenaan dengan Istana Kellie ini.
Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah, Negeri Perak.
Sejarah
Bangunan Kellie's Castle atau Kellas House telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.
Bangunan yang mempunyai 14 bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga akan dilengkapkan dengan lif iaitu yang pertama di Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis dengan lantai simen. Berita mengenai bangunan itu pernah disiarkan dalam akbar London Financer pada 15 September 1911. Akhbar itu menyifatkan Kellas House itu mungkin yang paling unik di seluruh Timur Jauh, baik dari segi bentuk mahupun besarnya.
Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926. Bangunan yang dalam keadaan 'sedang dibina' adalah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya.
Tarikan Pelancong
Sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta dibina untuk pelawat mudah ke Istana Kellie. Sebuah kedai makan dan kedai cenderamata dan tapak parkir kereta telah dibina Majlis Daerah Kinta Barat pada tahun 1990.
Istana Kellie sering menjadi lokasi penggambaran drama dan filem. Antaranya ialah filem Anna And The King yang dilakonkan oleh Chow Yuen Fatt.
Cara Ke Sana
Jika anda dari Kuala Lumpur melalui Lebuh raya Utara Selatan, anda perlu keluar di Plaza Tol Simpang Pulai dan menuju ke Batu Gajah atau Universiti Teknologi Petronas di Tronoh

Sumber: Wikipedia