[Story] Ujian Rasa Makanan (Food Sensory Test)

Pada 08/7/08, Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi MARDI (Pusat PT) telah mengadakan ujian rasa bagi 3 jenis produk usahawan. Ujian ini hanya dijalankan di kalangan staff Pusat PT sahaja dan diadakan di anjung makan PT. 3 jenis produk makanan tersebut adalah sos pencicah popiah, sos rojak dan sos pencicah ikan bakar.


Gambar 1: Bekas atas= Sos rojak, Bwh kiri=Sos Pencicah Ikan Bakar, Bwh Kanan=Sos Popiah

Dalam borang ujian rasa yang disediakan, peserta dikehendaki memberi penilaian markah 1 hingga 9 bagi kategori rasa, kelikatan, warna, kemanisan, kepedasan dan keseluruhan. Markah 1 adalah paling rendah dan 9 adalah paling tinggi. Sebenarnyar ujian ini lebih jitu jika peserta yang menilai dapat membezakan kekurangan setiap rasa seperti kemasinan, kemanisan, kemasaman dan sebagainya (Org mcm aku mmg xleh la sbb semua rasa sedap. hehehe..)

Bagi memeriahkan lagi suasana penilaian, akak2 PA & admin Pusat PT menyediakan nuget goreng, ikan bakar dan popiah untuk dikenakan dengan sos-sos yang ingin dinilai. Hm.. Manelah tak orang-orang kat PT ni gemuk-gemuk belaka.

Gambar 2: Kak Maznah & Hafiz menguji rasa sos terbabit


Gambar 3: Zaiha dan Farah tersipu malu di hadapan makanan. Ujian rasa ke melantak betul ni?

Berita dari http://bacteria82.blogspot.com/

2 Response to "[Story] Ujian Rasa Makanan (Food Sensory Test)"

  1. Unknown Says:

    Bro gambau aku mane bro!

  2. suwardi Says:

    Uihh... apiz makan sampai tercokek.. sodap sangat le tu...