[Story] Makan Besar Bersama


Sudah menjadi tradisi utk RO baru PT mengadakan makan besar bersame pade setiap kali gaji masuk. So semalam (11/07/2008) sampai pulak giliran Nizam utk membelanje kitorang semua. Makan kali ni diadakan pade pertengahan bulan disebabkan xde mase yg sesuai pada akhir bulan yg lalu (xde masalah, nizam anytime boleh, duit beribu ribu dalam bank, xperlu tunggu masuk gaji pon <-- merujuk kepada peristiwa aku ternampak maybank2u kat skrin pc dia mase dia tgh sebok mengira-ngira perbelanjaan. Pandai manage duit mamat ni! Boleh buat calon laki). So, makan kali ini dapat dihadiri oleh semua RO baru PT + my wife kecuali BFF (Best Friend Forever) Nizam atas sebab-sebab yg tidak dapat ditafsirkan. Wife aku mmg dijemput setiap kali makan2 ni di atas dasar perikemanusian sahabat2 lain terhadap kami suami isteri. Pade mulanya lokasi yg dipilih utk aktiviti santapan ini adalah di Laksa Shack/Rendang Opah di Jusco Cheras Selatan tetapi setelah kitorang masuk restoran tersebut (siap dah duduk pon and kombine2 meja) dan melihat menunya, kitorang terpakse menebalkan muke keluar balik dari situ apabile melihat harge hidangan yg mahal tahap hampagas ayam. Sebagai contoh: Nasi Lemak Ayam Rendang Ayam = RM15.90 and Teh tarik = RM4.90. WTF! Akhirnyer KFC juge menjadi pilihan. Makanan yg dipilih adalah family feast combo B (15 ketul ayam + 1 whipped potato large + 1 coleslaw large + 2 french fries besar + 1 botol 7up revive) + extra 1 whipped potato large dan 1 coleslaw (rujuk gambar di bawah).


Sambil makan, gurauan, kutuk mengutuk dan gossip2 opis mmg fenomina yang sentiasa berlaku. Hehe.. Biasa le, itulah salah satu faktor yang merapatkan kitorang semua. Harap2 tradisi ini dapat diteruskan lagi utk mase hadapan. Next makan adalah turn aku dan wife yg inyaallah akan diadakan di rumah kami di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Menu? X decide lagi.

[Story] Ujian Rasa Makanan (Food Sensory Test)

Pada 08/7/08, Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi MARDI (Pusat PT) telah mengadakan ujian rasa bagi 3 jenis produk usahawan. Ujian ini hanya dijalankan di kalangan staff Pusat PT sahaja dan diadakan di anjung makan PT. 3 jenis produk makanan tersebut adalah sos pencicah popiah, sos rojak dan sos pencicah ikan bakar.


Gambar 1: Bekas atas= Sos rojak, Bwh kiri=Sos Pencicah Ikan Bakar, Bwh Kanan=Sos Popiah

Dalam borang ujian rasa yang disediakan, peserta dikehendaki memberi penilaian markah 1 hingga 9 bagi kategori rasa, kelikatan, warna, kemanisan, kepedasan dan keseluruhan. Markah 1 adalah paling rendah dan 9 adalah paling tinggi. Sebenarnyar ujian ini lebih jitu jika peserta yang menilai dapat membezakan kekurangan setiap rasa seperti kemasinan, kemanisan, kemasaman dan sebagainya (Org mcm aku mmg xleh la sbb semua rasa sedap. hehehe..)

Bagi memeriahkan lagi suasana penilaian, akak2 PA & admin Pusat PT menyediakan nuget goreng, ikan bakar dan popiah untuk dikenakan dengan sos-sos yang ingin dinilai. Hm.. Manelah tak orang-orang kat PT ni gemuk-gemuk belaka.

Gambar 2: Kak Maznah & Hafiz menguji rasa sos terbabit


Gambar 3: Zaiha dan Farah tersipu malu di hadapan makanan. Ujian rasa ke melantak betul ni?

Berita dari http://bacteria82.blogspot.com/

[FoodTech] Jus Minuman Pitaya (sambungan)

sambungan..


Carta alir pemprosesan jus pitaya adalah seperti berikut
Pemprosesan dimulakan dengan pemilihn buah naga. Buah naga mestilah segar dan cukup matang untuk pemprosesan. Buah yang terlalu masak atau busuk jangan digunakan kerana ini akan menambah jumlah kandungan mikroorganisma didalam hasil. Seterusnya, kulit buah naga buang dan buah dipotong menjadi empat untuk memudahkan proses pengekstrakkan kemudian.

Buah yang dipotong dimasukkan ke dalam mesin pencelur selama 5 min pada suhu antara 70-80 darjah celsius. Ini adalah penting kerana pemprosesan minuman buah-buahan memerlukan perlakuan haba untuk memusnahkan segala enzim, yis, kulat dan mikroorganisma yang terdapat di dalam atau di permukaan kulit buah-buahan. Di samping memanjang tempoh penyimpanan perlakuan haba juga dapat mengurangkan jus dari berubah warna menjadi perang semasa proses pengekstrakkan atau mendapatkan jus. Suhu perlakuan haba tidak boleh terlalu tinggi iaitu kurang dari 95 darjah Celsius untuk menjaga kandungan Vitamin dalam buah dan mengelak perubahan rasa buah.
Buah kemudian dimasukkan ke dalam mesin pengekstrak bagi mendapatkan puri buah naga. Bagi mendapatkan puri yang bersih, hasil ekstrak boleh ditapis bagi menapis biji-biji kecil buah naga (optional).

Puri seterusnya dimasukkan ke dalam mesin pembancuhan untuk proses formulasi. Di sini segala bahan bancuhan seperti gula, asid sitrik, sodium benzoate, xanthan gum, cloudy agent dan air dimasukkan sehingga larutan menjadi sebati. Penambahan asid sitrik adalah penting untuk menurun pH. Penurunan pH ini sangat penting dalam mengawal pertumbuhan kulat, yis dan mikroorganisma semasa penyimpanan. Cloudy agen (agen pengeruh) digunakan untuk menjadikan hasil yang lebih menarik.

Proses pempasturan dilakukan di dalam periuk memasak berjaket (double jacketed cooker). Proses ini dilakukan di bawah pemanasan 82-90 darjah celsius selama 15 minit sebelum dibotolkan.

Jus minuman yang telah dipasteur, terus dimasukkan ke dalam botol sehingga penuh dan ditutup dalam keadaan panas. Ini penting untuk mewujudkan ruang vakum pada bahagian atas botol tersebut apabila jus minuman menjadi sejuk. Botol yang telah ditutup dimasukkan ke dalam besen yang mengandungi air yang mengalir untuk proses penyejukan. Botol yang telah sejuk boleh dikeringkan seterusnya dilabelkan.

[FoodTech] Jus Minuman Pitaya

 


Tahukah anda, pasaran minuman ringan di Malaysia sedang berkembang dengan pesatnya dan bernilai RM4.2 billion pada tahun 2007? Sebanyak RM2.6 billion bagi sektor pasaran runcit (off-trade) dan RM1.6 billion lagi bagi sektor perhotelan dan restoran (on-trade). Potensi pasaran minuman dijangka akan berkembang pada kadar 5.0 peratus setahun untuk tempoh 2005 hingga 2010 di mana pertumbuhan agak perlahan di sektor pasaran runcit yang berkembang pada kadar 4.7 peratus berbanding dengan sektor perhotelan dan restoran pada 5.6 peratus.
Apakah yang dikategori dalam minuman ringan? Minuman ringan (soft drink) adalah terdiri daripada minuman berkarbonit, jus buah-buahan / sayuran, air mineral/minuman, minuman kesihatan, kordial, teh tersedia, kopi tersedia dan minuman Asia. Kesedaran tentang kesihatan yang semakin meningkat di kalangan pengguna mendorong jualan minuman kesihatan dan jus buah-buahan termasuk jus minuman buah pitaya. Ini adalah kerana buah pitaya/buah naga mempunyai khasiat yang sangat banyak.
Kajian menunjukkan buah naga merah ini sangat baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah. Ia juga memberi tindak balas memberangsangkan untuk mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dalam darah.Kajian juga menunjukkan buah ini boleh mencegah kanser usus, selain mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa sama menurunkan kadar lemak dalam badan.
Secara keseluruhan, setiap buah naga merah mengandungi protein yang mampu mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung; serat (mengawal kanser usus, kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang) dan fosferos (pertumbuhan tisu badan). Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; vitamin B1 (mengawal kepanasan badan); vitamin B2 (menambah selera); vitamin B3 (menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat). Oleh itu, jus minuman pitaya ini akan menjadi tarikan utama bagi pengguna yang mengambil berat tentang kesihatan mereka.
Minuman buah-buahan ialah minuman ringan berasaskan jus atau jus berserta dengan pulpa. Ianya berperisa buah yang digunakan. Mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 1985 minuman berasas buah boleh terdiri dari sirap buah/kordial buah/skuas buah, minuman jus buah dan juga minuman buah.
Sirap buah, kordial buah atau skuas buah hendaklah minuman ringan yang terdiri daripada sirap dan jus, dengan atau tanpa bahagian yang boleh dimakan, dari satu jenis atau lebih buah-buahan. Ia hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 25 peratus jus atau lain-lain bahagian satu atau lebih jenis buah-buahan.

Minuman jus buah hendaklah minuman yang terdiri daripada air minuman, jus buah tak tertapai atau campuran jus tak tertapai dengan atau tanpa gula, glukosa atau glukosa berfruktosa tinggi. Ia hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 35 peratus b/i jus buah. Ia boleh mengandungi karbon dioksida.

Minuman buah hendaklah minuman ringan yang mengandungi tidak kurang dari 5 peratus b/i jus buah. Ketiga-tiga jenis minuman ini boleh mengandungi bahan pengawet yang dibenarkan, bahan pewarna yang dibenarkan, bahan perisa yang dibenarkan dan kondisioner makanan yang dibenarkan.

Tahap pH untuk minuman berasas buah ialah pH di antara 2.9 – 3.5. Tahap jumlah pepejal larut ialah 10 – 14 darjah Brix. Minuman buah-buahan boleh diproses didalam botol (kaca/plastik) dalam tin dan juga dalam kotak aseptic. Oleh kerana pH yang rendah pemprosesan minuman buah boleh dilakukan tanpa penggunaan bahan awet, walaubagaimanapun penggunaannya dibolehkan dan tidak boleh melebihi 140 bsj sulfar dioksida, 350 bsj asid benzoic atau 350 bsj asid sorbik. Bahan awet digunakan bukan sahaja bagi mengawal pembiakan kulat (yeast dan mold) tetapi juga berfungsi sebagai pengstabil warna semasa dalam penyimpanan.

MARDI setakat ini tidak lagi melaksanakan kajian mendalam dalam pemprosesan jus minuman buah pitaya. Walaubagaimanapun, prinsip-prinsip asas dalam teknologi pemprosesan jus minuman buah-buahan boleh digunakan untuk menghasilkan jus pitaya ini tanpa mengabaikan keperluan mematuhi Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang disebutkan di atas.
bersambung.......

[Story] Kellis Castle

3:51 PM by Bro Bac 0 comments



Pada 18/6/2007 aku berkesempatan untuk melawat Istana Kellis di Perak semasa dalam perjalanan untuk bertugas sebagai fasi bagi program Bengkel Troubleshooting Usahawan MARDI Perak yang diadakan di Lumut Perak. Berikut aku tepekkan beberapa fakta dan sejarah berkenaan dengan Istana Kellie ini.
Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah, Negeri Perak.
Sejarah
Bangunan Kellie's Castle atau Kellas House telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.
Bangunan yang mempunyai 14 bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga akan dilengkapkan dengan lif iaitu yang pertama di Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis dengan lantai simen. Berita mengenai bangunan itu pernah disiarkan dalam akbar London Financer pada 15 September 1911. Akhbar itu menyifatkan Kellas House itu mungkin yang paling unik di seluruh Timur Jauh, baik dari segi bentuk mahupun besarnya.
Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926. Bangunan yang dalam keadaan 'sedang dibina' adalah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya.
Tarikan Pelancong
Sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta dibina untuk pelawat mudah ke Istana Kellie. Sebuah kedai makan dan kedai cenderamata dan tapak parkir kereta telah dibina Majlis Daerah Kinta Barat pada tahun 1990.
Istana Kellie sering menjadi lokasi penggambaran drama dan filem. Antaranya ialah filem Anna And The King yang dilakonkan oleh Chow Yuen Fatt.
Cara Ke Sana
Jika anda dari Kuala Lumpur melalui Lebuh raya Utara Selatan, anda perlu keluar di Plaza Tol Simpang Pulai dan menuju ke Batu Gajah atau Universiti Teknologi Petronas di Tronoh

Sumber: Wikipedia