[Review] Garmin SG/MY untuk iPhone

 

Jikalau dahulu apabila kita hendak pergi ke sesuatu tempat yang tidak pernah ditujui sebelum ini, kita memerlukan seorang penunjuk jalan atau seseorang yang boleh mengajar kita cara bagaimana untuk ke lokasi tersebut. Kepandaian membaca peta juga penting sekiranya tiada orang yang boleh mengajar kita.

Kini di zaman yang serba moden ini, kita hanya memerlu peranti GPS yang boleh membawa kita terus ke lokasi yang dikehendaki. Bagi pengguna peranti-i terutamanya iPhone, syarikat Garmin Corporation akhirnya telah mengeluarkan aplikasi GPS versi mudah alihnya untuk peta Singapura dan Malaysia baru-baru ini. Sebelum ini pengguna iOS Malaysia hanya mempunyai pilihan untuk mengguna GPS oleh syarikat PAPAGO!, Sygic dan Waze.

Bagi mereka yang pernah menggunakan peranti GPS daripada Garmin sudah pasti tidak mempunyai masalah untuk menggunakan aplikasi Garmin ini memandangkan paparan pengguna yang diberikan oleh aplikasi ini adalah sama 100% seperti pada perantinya. Garmin memberi paparan yang mudah untuk digunakan oleh pengguna baru. Pengguna hanya perlu menekan perkataan "Where To?" dan seterusnya boleh memilih untuk menaip alamat, pergi ke tempat yang telah di simpan sebelum ini, menaip nama tempat (point of interest) atau memasukan koordinat tempat yang ingin ditujui.

 


Di pilihan menaip nama tempat (point of interest), aplikasi ini menawarkan pelbagai tempat yang mempunyai nama yang telah ditaip dan pengguna hanya perlu memilih tempat yang dikehendaki. Sekiranya pengguna menekan simbol i (information), pengguna boleh memilih pilihan untuk kongsi lokasi tersebut ke Facebook atau SMS kepada rakan. Keadaan cuaca di tempat lokasi tersebut juga diberitahu oleh aplikasi ini.

 

 


 

Arahan pada peta dan suara yang jelas sememangnya membantu pengguna untuk memandu ke lokasi yang ingin ditujui. Sementelah lagi kecantikan Retina Display bagi pengguna iPhone 4/4S meningkat lagi keseronokan menggunakan aplikasi ini tanpa perlu membeli peranti GPS Garmin versi  skrin HD yang mencecah hampir RM1000. 

 

 

Aplikasi Garmin ini menyediakan 4 paparan bahasa iaitu Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil. Bagi arahan suara, aplikasi ini memberi pilihan Bahasa Inggeris slang American, British dan Mandarin. Diharapkan pada kemaskini akan datang, arahan Bahasa Melayu akan disediakan juga. Pembekal aplikasi ini menjanjikan kemaskini peta sepanjang hidup dengan kekerapan kemaskini 4 kali setahun.

 

Bagi pengguna yang berminat untuk membeli aplikasi ini, mereka boleh memuat turun di App Store Malaysia dengan harga USD19.99 iaitu harga promosi pelancaran sehingga 10 Jun 2012. KLIK SINI untuk terus memuat turun. 

Selamat mencuba.



P/S: Review aplikasi PAPAGO! boleh dibaca DI SINI.

Yang lanun, KLIK SINI, Versi torrent (crack): Klik SINI

57 Response to "[Review] Garmin SG/MY untuk iPhone"

  1. Anonymous Says:

    ipa nyer bley tolong upload ker mediafire x...susah la nak download kat itunes..besar sgt.

  2. bacteria82 Says:

    Ni ha..

    https://docs.google.com/open?id=0Bw2MxxWOg4XNRUF1TW5naGRYV2c

  3. iwan Says:

    dkt jailbreak ada x?

  4. bacteria82 Says:

    Download je dari link kat atas komen ni..

  5. Anonymous Says:

    yg link tu dah crack ker?

  6. bacteria82 Says:

    Ye la, aku tolong crack kan

  7. Anonymous Says:

    hah, xboleh download la.
    adeh.

  8. Anonymous Says:

    bro, boleh upload balik x?

  9. Anonymous Says:

    mohon bro upload lagi 1.
    link tu xleh nak bukak.

  10. esmondsoo Says:

    Link blh buka,tapi xleh dl,apa masalahnya?

  11. bacteria82 Says:

    Nampaknya google dah hold Google Drive aku since ramai sgt org download.. Ahahahaha..

  12. Anonymous Says:

    xde option lain ke nak download tu?
    dari malam td duk tggu 4 anonymous tu kluar, x kluar2 pun. da mengantuk tunggu turn.
    -,-"

  13. Anonymous Says:

    tengah tunggu turn yang ni haa, bila nak habis.

    http://img716.imageshack.us/img716/2627/91185167.png

  14. bacteria82 Says:

    Sorry guys.. AKu tak boleh buat apa2.. Xde idea nak upload mana lagi. Kebanyakan tempat boleh upload, diorang tak bagi upload lebih dari 300MB.. Google drive je yg bagi..

    Mcm website uploading, dia bg upload besar mana pun, tapi korang yg nak download, mesti ada premium utk dload file yg lebih 300MB.. PULAK....

  15. LatworX Says:

    Tuan, cuba try guna dropbox. mediafire pun xleh ye?

  16. bacteria82 Says:

    Dropbox aku ada tp utk personal use.. Dah penuh dgn file2 kerja dan research aku..

    Mediafire tak cuba lagi.. Tak sempat nak cuba buat masa ini kerana balik kg sampai ahad.. Tiada unifi ka sana..

  17. Anonymous Says:

    dah ada orang cuba upload dalam mediafire, tapi tak tahan lama terus kena remove. selamat bercuti bro.
    p/s : balik umah mertua ke bro takde unifi tu. heh

  18. Nor Firdaus Yunus Says:

    bro aku dah download n install, tapi map kosong je? kenape ek?

  19. Esmondsoo Says:

    This comment has been removed by the author.
  20. Anonymous Says:

    leh buka,tpi xleh jln,nape?

  21. bacteria82 Says:

    Try on data?

  22. Anonymous Says:

    app tu show kena update?

  23. Anonymous Says:

    thanksssssssssssssss for share

  24. Anonymous Says:

    app tu show pls verify u have downloaded the latest licensed version of the app from the app store?apa maksud nie?

  25. Anonymous Says:

    asal xleh guna?

  26. Anonymous Says:

    Salam bro bac

    ada solution x? Authentication Failure..dia minta verify licensed plk..wlwpn internet off masa bukak

  27. bacteria82 Says:

    Ntah la.. Sepatutnya Dah crack patut boleh pakai je.. Member aku yg lain pakai tu boleh je

  28. Anonymous Says:

    authentication failure..please verify you have downloaded the latest licensed version of the application from the app store...knp? :(

  29. bacteria82 Says:

    Korang.. Tak payah download dah.. Dah kantoi dgn Garmin.. Rugi bandwidth korang nanti.. X sangka security Garmin hebat.. Aku nak remove link x dpt, internet sgt lembap

  30. Anonymous Says:

    so ade alternatif lain x? plzzz3.... :')

  31. Anonymous Says:

    Lepas mintak Authentication Failure.. verify licensed saya try pakai Firewall IP (cydia)..mcm dah nak lepas tp dia minta pulak Activation of maps huhu...sesape terrer tang ni? ={

    -Mr. Geject

  32. Anonymous Says:

    Install ifile. Download fast img unlocker to unlock the map.
    After install the ipa from Bacteria82, use ifile to here.
    //var/mobile/Applications/SG&MY/Garmin-nav.app/storage-singapore-malaysia/.System

    Copy all the file out to ur computer. Use fast img unlocker to unlock the file. Only use unlock to this files only
    :gmap3d.img, gmapbmap.img, gmapprom.img, gmapprom1.img. Other just remain it.
    Then download Garmin USA-empty map file here.
    Then, copy all the file just now u unlock and other into the ://var/mobile/Applications/[USA]/Garmin-nav.app/storage-usa/.System

    then,u can ready to use it now with the garmin USA.
    Hope this help.

    from Wil TC

    fast img unlocker
    http://www.4shared.com/file/JXGoC-3A/fast_img_unlocker_21.html

    Garmin USA-empty map
    http://www.mediafire.com/?i738kkntv46nir4

  33. Anonymous Says:

    Ohh forget to say
    first step u also need to use Firewall IP (cydia) to block first.

    from Wil TC

  34. bacteria82 Says:

    Thanks Wil TC.. Ada sesiapa dah try?

  35. Anonymous Says:

    Ur welcome.^^

    The reason why i use garmin USA is because Garmin SG/MY just working 70%. U can still using but TURN BY TURN function and EXIT SERVICES not working on Garmin SG/MY.
    But when i try on GArmin USA, all work perfect. That's y i prefer USA.

    from Wil TC

  36. Anonymous Says:

    how to use firewall IP (cydia) ??

  37. Anonymous Says:

    how to use firewall ip?

  38. Anonymous Says:

    can open but dun have the maps

  39. Anonymous Says:

    Bro, yg dah update punya ade tak?
    version 2.1...

  40. bacteria82 Says:

    Sesiapa yg tak faham, maybe boleh tgk cara ni (tapi aku x test lagi)

    https://www.facebook.com/groups/apple.users.malaysia/doc/472821272744326/

  41. Find Me Here Says:

    Guna trick copy Malay dengan singapore map kat dalam USA tu memang paling best lah..

    trick facebook tu tak accurate lah, supposed change owner file map tu jadi mobile, pas tu tukar permission owner : read, write, execute

    group : read, execute

    world : read, execute

    Klo nak voice n vehicle pun working, pun sama juga kena tukar semua owner & permission tu na lah..

    i sudah confirm semua working dekat iPhone 4 5.0.1 guna map daripada SG/MY 2.1 copy kat dalam USA 2.0, semua function ON

    klo nak map boleh download kat i pny dropbox sini (lagi 1 hour habis upload) : https://dl.dropbox.com/u/16434848/map.rar

    tuk Garmin USA without map, download je guna link kat atas tu nah...

  42. Anonymous Says:

    cannot download... dropbox block dy

  43. Anonymous Says:

    final crack for ios 5.1.1
    This is my step

    download Garmin USA-empty map (Garmin-USA_OnBoard_NoMap.ipa)
    then download https://dl.dropbox.com/u/16434848/map.rar (from this Bacteria82)

    rename the Garmin-USA_OnBoard_NoMap.ipa to Garmin-USA_OnBoard_NoMap.zip

    unzip map.rar file

    open it (window 7 can open directly) and put the file (all unzip map.rar files) into this folder
    (Garmin-USA_OnBoard_NoMap.zip\Payload\garmin-nav.app\storage-usa\.System\)

    rename back to Garmin-USA_OnBoard_NoMap.ipa then upload to itune.

    good luck.

    i cannot upload my ipa file. cause too large file size.

  44. Anonymous Says:

    still can download what... where got block?? O.o

  45. Anonymous Says:

    That day cannot download.
    but today can dy..
    may be is traffic jam.. hahaha

  46. Find Me Here Says:

    For one who not really into editing & adding the file themself

    here i upload the pre-modded USA.ipa

    already modded to use SG/MY maps,

    so only need to install the ipa file :

    https://kat.ph/torrents/garmin-sgmy-unlockedmaps-otosan-ipa-t6442012/

  47. Anonymous Says:

    is the authentication problem solved?

  48. Anonymous Says:

    for Authentication.
    just go
    \etc\ folder and open the hosts file to edit it add in this

    127.0.0.1 www.garmin.com gold.garmin.com bronze.garmin.com

  49. Anonymous Says:

    Korang boleh cuba ni, tapi ni pakai USA punye ..... tapi gerenti working ....

    http://www.jackyyong.com/wp/install-garmin-on-your-idevice

  50. Anonymous Says:

    dah ada link untuk V2.1?

  51. Anonymous Says:

    Pergi mampus la si Bodoh..curi cracked org kemudian kamu yg cracked..boleh belah la noob...Cuma mereka jer bodoh percayaa kata mu..some more...I baca tadi..ur IQ is super low..idiot..go back n fcuk tiang

  52. Anonymous Says:

    ape ke bingai nak marah2...mcm org gile??

  53. Anonymous Says:

    hello, i did use the usa and unlock the sg/my maps and copy it into the usa. but when i launch it it cannot find any maps. can anyone help? thank you

  54. Fique Danial Says:

    Yeay, it's working very well. TQ Wil TC

  55. sincy Says:

    kepada semua rakan2,
    pergi

    http://apptrackr.cd/

    download ya . sana tu sama je dgn installous .

    tapi original software tak boleh indentify. kena break it.

    i suggest korang semua cari sini :
    http://www.magnetdl.com/g/garmin-sg-my-v2.1/

    link ni :
    (Garmin SG&MY (MSM 2012 NT V5.64 + Malfreemaps 2012.20). Cust)

  56. Anonymous Says:

    mungkin saya dh lambat nk post and mungkin dh ramai yg tahu..
    cuba link ni, follow semua instruction.. works well for me..

    http://karisambal.blogspot.com/2012/10/garmin-usa-modded-sgmy-free-of-charge.html

  57. Amy Carry Says:

    listening to the sound: the material is the worst Bathtub faucet resolved, good leader is the whole cast copper, Waterfall faucet . If the sound is very crisp, Faucet parts must be stainless steel, the quality difference would a grade